Dlaczego warto jest robić domowe soki?

0
2467

Na sklepowych półkach jest szeroki wybór soków i napojów, które reklamowane są jako powstałe ze 100% owoców i bez dodatków żadnych niezbyt zdrowych substancji.

Niestety nie zawsze jest to prawda – często producenci kusza swoich klientów chwytliwymi hasłami marketingowymi, natomiast rzeczywistość jest od nich całkowicie odmienna. Dlatego też zawsze dobrym nawykiem podczas każdych zakupów (nie tylko wybierając sok czy napój owocowy) jest przeglądanie składów produktów i znajomość poszczególnych skrótów najpopularniejszych dodatków do żywności, jak na przykład konserwanty czy dodatkowe substancje słodzące. Jeszcze raz lepszym rozwiązaniem jest tworzenie domowych soków. Mają one przede wszystkim jedną ważną zaletę – wiadomo dokładnie co znajduje się w ich składzie oraz można ten skład dowolnie modyfikować według własnych potrzeb oraz preferencji. Pozwala to na używanie więc takich owoców i warzyw, które są ulubionymi produktami wszystkich domowników oraz wzbogacanie soków o inne składniki – np. miód czy wodę kokosową.

Najlepsze domowe soki uzyskuje się za pomocą profesjonalnych wyciskarek. Nowoczesne wyciskarki do soków mają jeszcze kilka ważnych zalet – przede wszystkim znacznie ułatwiają cały proces przygotowania i sprawiają, że jest on stosunkowo szybki. Nowoczesne wyciskarki są ponadto łatwe w utrzymaniu w czystości, a poszczególne ich elementy można bez żadnych przeciwwskazań myć również za pomocą zmywarek. Ponadto wyciskarki z owoców i warzyw są dostępne w coraz to bardziej przystępnych cenach. Nawet nowoczesne wyciskarki wolnoobrotowe można zakupić już od mniej więcej 300 złotych. Dzięki tym wszystkim zaletą przygotowanie domowych soków staje się jeszcze bardziej łatwe i przyjemne, co z pewnością przekonuje wiele osób, że warto jest poświęcić takiej czynności nieco czasu i wprowadzić ją do domowej rutyny.

Domowe soki są szczególnie wskazane dla dzieci oraz osób starszych, ponieważ wzmacniają odporność i wspomagają pracę układu immunologicznego oraz stanowią bardzo ważne źródło witamin oraz mikroelementów. Jest to codzienna porcja zdrowia dla całej rodziny. Domowe soki można przechowywać do dwóch dni w lodówce, dzięki czemu można je zabrać ze sobą do pracy czy na uczelnię, zamiast kupować niesprawdzone gotowce.

[Głosów:0    Średnia:0/5]

ZOSTAW ODPOWIEDŹ